To whom it may concern
Re: Feedback to your request for further Clarification on procurement Reference No: ICB/001/2009
Reference is made to your letter for further clarification on our bid announcement Reference No: ICB/001/2009 forwarded from your good office accompanied by a letter Ref No. ------------- dated 06/04/2009 E.C. (i.e., Dec 15, 2016).
Our University has deliberated on the issues of clarification you raised, and find our feedback here below, many of which have already been indicated to you in our earlier communication:
I. Clarification on 3.1. General Experience.
· A minimum of 2 years is required for General Experience of the Construction Company and projects executed in the past 2 years are acceptable as well. Furthermore, the idea that is stated in the Standard Bid Document (SBD) on 3.1 includes a phrase saying successful completion of at least --- contract with a budget of at least--- for the past --- years. The dashes are to be filled by the number of contracts, amount of budget and number of years respectively.

II. Clarification on 3.2. Specific Experience.
· According to the newly revised FPPA the requirements for bidders on specific experience is at least 70% successful and satisfactory completion of a related project. This does not restrict to require successful and satisfactory completion of projects more than 70%. But, for a wider participation of bidders, we accept your request for considering at least 70% of successful and satisfactory completion of a related project.
· According to the revised FPPA directive, the specific experience for local contractors is one less rank and above from the required construction level that will be constructed. Our Central Administration Building is G+8 and on our evaluation criteria the requirement of the specific experience is G+6 and above which is two ranks less from the required one (i.e., G+8).  
· The required story of the bid is according to the newly revised FPPA. Also, it is possible to provide 2 successfully and satisfactorily completed projects where each of the projects shall not be less than 1/2 of the required estimate.

III. Clarification on 3.8. Average  Annual Turnover Requirements of Br.250,000,000.00
· Yes, the amount specified refers to turnover of the overall construction work of the project including Civil work, All Fixtures, All Furniture, All Landscaping and Site work. As the whole work is procured in one package and to be executed by a single contract, the required pick annual Turnover of the last 5 years is based on the whole work and hence the full contract. All supplies including but not limited to the supply of RC Bars, Electrical, Electro-Mechanical, Plumbing, Fixtures and furniture account for the total project estimate.

IV. Clarification on the further clarification you gave in your letter dated 06/04/2009 E.C. (i.e., on the inclusion of Furniture within the procurement document)
· Adigrat University does not currently possess a well established Management Building, and understandably so, as it is one of the newly established universities in the country. The existing Administrative Offices are temporarily located in dispersed locations, hindering our ease of communication and mobilization. Consequently, we decided to undertake construction of a Central Administration Building that, we believe, is going to help us promote our day to day activities and overall development of the University. Having gone thus far with the existing office facilities, we feel that it is necessary to get the Central Administration ready within as a reasonably short period of time as possible. In line with this, we find it both useful and appropriate to integrate the Furniture requirements along with the Building. 
· Moreover, we understand that the existing directive does not bar or restrict making bid announcement for a complete construction building including furniture supply.
· Proclamation No. 649/2009, Article 29(3) C states inviting open competition and devoid of any statement having the effect of restricting competition does not mean to restrict from bidding construction building including furniture supply.
 
V. Clarification on Omission of Related Drawings.
· All the design drawing were attached to the RFP and already made available to be taken by the respective bidders. If in case the drawings are missing on your RFP, you may collect anytime.


